HUIS VAN OVERLEDEN DIERBARE OPRUIMEN, OPGAAF EN TROOST

Zelfs voor een organizer als ik is het opruimen van het huis van onze overleden ouders een ingrijpende klus. Het is ook een manier om te rouwen. Na het onlangs overlijden van vader, moeder is een paar jaar eerder overleden, kan hun huis in de verkoop en moet het opgeruimd worden. Kort samengevat.

Na 40 jaar in het huis gewoond te hebben, met weinig overdaad en aanpassingen aan tijd en trends, laten mijn ouders een inboedel na die heel hun leven en levenshouding weerspiegelt. Een houding van zorgzaamheid en betrokkenheid die mij ontroert en troost met alles wat we tegenkomen tijdens het opruimen en waarover we een beslissing moeten nemen. Houden of wegdoen. Alle aquarellen die mijn moeder heeft gemaakt en die mijn vader heeft ingelijst én heeft opgehangen door het hele huis. Mijn vaders zelfgemaakte kostuums en Sinterklaas outfit. Herinneringen aan alle verenigingen waarin zij actief waren. Alle getuigschriften. Soms blijken dingen zo broos dat ze uit elkaar vallen bij het demonteren: de keukenkastjes uit het eerste en tweede woonhuis die nu dienst doen in de garage en kelder. Dat maakt de keuze houden of wegdoen wel makkelijker. Keukengerei en linnengoed uit de huwelijksuitzet. Waarbij opvalt dat de lakens later gekocht tot op de draad versleten zijn en de lakens van mijn ouders' ouders nog prachtig wit en sterk zijn. De verzameling tin, de onverwoestbare Oirschotse stoelen (toen meubels nog werden gemaakt voor de eeuwigheid) en klein huiselijk spul.

'Alles doet het nog dus waarom wegdoen' was het motto. Duurzaam leven voordat het lifestyle werd.

Door het opruimen en fotoklaar maken van het huis voor verkoop (lees: sporen van gedateerdheid uitwissen en gastvrijheid behouden) komen mijn ouders dichterbij maar wordt er ook iets doorgesneden. Als we de aquarellen toch maar aan het goede doel geven omdat we allemaal al rijkelijk voorzien zijn. Of als we vele ladingen spullen in de container gooien. Dat heeft mijn vader gelukkig zelf voorgesteld om te doen. Zo nemen we in stappen afscheid, praktisch en emotioneel. Allemaal nemen we wat mee als aandenken.

Wij kunnen het als nabestaanden opbrengen het ouderlijk huis op te ruimen en de nabestaandenadministratie af te wikkelen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt ook zorgen dat je nabestaanden niet teveel hoeven op te ruimen. Ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig kan Huis&Aard hierbij met professionaliteit én met inlevingsvermogen begeleiden.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square